Tuesday, January 1, 2013

Nyårsmiddagen

Maten smakade bra igår och alla var nöjda, mest uppskattad var den troligtvis av dottern på 1,5 år som vaknade lagom till varmrätten och käkade upp halva min portion.

Förrätten är ett gammalt recept som jag vet är lyckat, resterande recept hade jag hittat på ICA:s nya mobil app.
 


Förrätt: Hummersoppa

Receptet kommer från min svärmor och det finns inga direkta måttangivelser då vi båda går på känn när vi tillagar den. Nedan har jag försökt uppskatta måttangivelser så som jag tror att det var.




2 frysta humrar
1 morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
4 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
2 msk hummerfond
1,5 msk fiskfond
1 msk konjak
0,5 tsk cayennepeppar
2 dl vispgrädde
vatten
salt och peppar

1. Dela hummerskalen i bitar och förvara köttet svalt.
2. Hacka lök, morot, rotselleri eller vad man vill ha för rotfrukter, kan ev även ha i lite vitlök. Dessa är bara för smak och mustighet.
3. Fräs rotfrukterna och efter en liten stund läggs hummerskalen i och fräses med. Fräs i lite tomatpuré för färg och smak.
4. Häll i vitt vin, lite vatten, hummerfond och/eller fiskbuljongtärning. Det ska vara så mycket vätska att det väl täcker skalen (minst en halv flaska).
5. Låt det sjuda i ca 20 min
6. Sila av och reducera avkoket till lagom koncentration. Jag vet att detta låter lite vagt men det kan vara från 1/3 till 2/3, man får smaka av.
7. Häll på vispgrädde 2-3 dl, även här hänger det lite på hur koncentrerat avkoket är eller hur man vill ha smaken. Låt det koka ihop lite och smaka av med cayennepeppar och ev en skvätt konjak.
8. Lägg i hummerköttet så att det blir varmt precis innan servering. 


Man kan även servera hummerköttet kallt i en skål bredvid som gästerna själv kan lägga i sin skål. Detta föredrar jag själv då jag inte är ett fan av varma skaldjur.


Varmrätt: Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås

 
Rostad vitlökssås
3 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 dl rött vin
1/2 tsk timjan
3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Jordärtskocksstrudel
400 g potatis
300 g jordärtskockor
1 gul lök
1 kruka persilja
4 msk smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar
150 g riven västerbottensost
250 g filodeg 

Oxfilé
600 g oxfilé i bit
1 tsk hel svartpeppar
Salt
1 1/2 msk smör
150 g färska haricots verts
8-10 salladslökar

1.  Sås: Skala och finhacka vitlöken.
2.  Fräs vitöken på medelvärme i hälften av matfettet tills den får en gyllene färg. Tillsätt tomatpurén och fräs en stund till. Rör om då och då. Tillsätt sockret och låt det smälta.
3.  Rör ner vin och timjan och låt koka ihop ca 5 minuter.
4.  Häll på buljongen och koka ytterligare ca 5 minuter.  Smaksätt med salt och peppar.
5.  Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
6.  Koka upp såsen precis före servering och vispa ner resten av matfettet.
7.  Strudel: Skala och koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten.
8.  Skala och hacka schalottenlöken. Hacka persiljan. 
9.  Stek löken i en matsked av matfettet tills den får färg. Häll mjölken över löken i pannan och ta av den från värmen. 
10.Sätt ugnen på 100°C.
11.Stöt potatisen och jordärtskockorna. Rör ner mjölken med löken. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner persilja och ost.
12.Smält resten av matfettet till pensling av filoarken.
13.Pensla ett filoark i taget med lite av matfettet. Lägg en klick av potatismoset i arkets nedre del. Vik in kanterna och rulla ihop, pensla lite varefter med matfett.  Fäst genom att pensla en sista gång med matfettet. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. 
14.Oxfilé: Krossa svartpepparkornen i en mortel och rulla filén i pepparn. Salta och stek i 1 msk av matfettet (för 4 port) på hög värme runt om. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59˚C ( för ett rosa kött). Låt köttet vila i lite fuktat smörpapper innan det skärs upp. 
15.Höj ugnstemperaturen till 200˚C. Grädda strudlarna mitt i ugnen ca 5 minuter. 
16.Koka haricots vertsen i saltat vatten ca 4 minuter. Låt dem rinna av. Skiva salladslöken och fräs dem i resten av matfettet. Blanda haricots verts och salladslök. 
17.Skär upp filén och servera med strudlar, haricots verts, salladslök och sås.

Egen reflektion: Såsen var inte nån större skillnad än en vanlig rödvinssås, dock hade jag bara 1 vitlöksklyfta kvar så får nog ge receptet en till chans med mer vitlök i. Silade såsen innan servering. 
Oxfilén tog jag ut ur ugnen när termometern visade 52 grader, den var bra men hade nog blivit ännu bättre vid 53-54 grader när man stekte på så pass låg temperatur. Jag är van att den alltid stiger några grader efter att man tagit ut den vilket den inte gjorde nu. 
Strudeln var lite smaklös och för mjölig i min smak pga filodegen, men det var tydligen bara jag som reflekterade över det. Fick godkänt av de andra.
Jag är inte så mycket för persilja, kanske skulle man kunna ta en annan mer smakrik örtkrydda istället? Lite timjan som även finns i såsen..? Överlag ett gott recept men inte fantastiskt. 
Tips: Håll koll på strudlarna i ugnen så att de inte går sönder! Mina var jättefina när jag ställde in dem i ugnen men såg väldigt tråkiga ut efteråt..
 
Den misslyckade strudeln som flutit ut på sidorna, som sagt de var jättefina innan!;)


Efterrätt: Pannacotta med kaffesmak



Recept: 
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 vaniljstång
1 1/2 dl kallt kaffe


1.  Blötlägg gelatinbladen.
2.  Blanda grädde och socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången, skrapa ut fröna och tillsätt stång och frön i kastrullen. Låt sjuda upp under omrörning.
3.  Dela upp smeten i två skålar. Vispa ner 2 1/2 gelatinblad och kaffe i den ena. Vispa ner 1 1/2 gelatinblad i den ljusa smeten.
4.  Häll den kaffefärgade i 4 portionsformar eller glas. Ställ kallt tills det stelnat (ca 2 timmar). Låt den ljusa stå i rumstemperatur så
länge.

5.  Ta ut formarna och häll i resten av pannacottan. Låt stelna i kylen. Servera med frukt.
Egen reflektion: Jättegod! Jag kan ändå ha lite svårt för efterrätter som smakar kaffe – trots att jag älskar kaffe. Men denna rätt hade en diskret kaffesmak som gömdes under ett lager ”vanlig” pannacotta-smak vilket gjorde att kaffesmaken inte tog över rätten.
Varning! På tok för mycket gelatin i receptet, minska mängden till nästa gång.

Hoppas att alla hade en god och välsmakande sista måltid för 2012. Ny ser vi fram emot ett nytt och gott 2013!
Happy New Year!