Sunday, February 17, 2013

Söndagsmiddag: Chicken Madras med Naanbröd

Prövade ett nytt indiskt recept idag, Chicken Madras. Resultatet blev välsmakande och alla var nöjda dock så  var det något som saknades för att få till den där äkta indiska smaken som man får när man beställer hämtmat. Men då det var väldigt gott så kommer vi att laga det fler gånger här hemma. :)
Grytan är kryddstark och passar den som är van vid stark mat.

Jag hittade ett recept på naanbröd med bakpulver som jag prövade till. Vi skrattade gott åt att det smakade som scones när de kom ut ur ugnen men väl med grytan så smakade det bättre. Bröden blev inte lika mjuka som de skall vara men fungerade okej ändå.

Recepten räcker gott till 4 portioner.

Till nästa gång: För min egen del tycker jag att grytan inte var så het som jag vill att indisk mat skall vara så nästa gång skall jag tillsätta mer chili! Möjligen utesluta kokosmjölken som gör den mildare också.


Chicken Madras

3 stora bröstfiléer av kyckling
3 gula lökar, skivade
5 vitlöksklyftor, krossade
6 gröna chilifrukter, grovhackade
2 tsk bruna senapsfrön
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
2 tsk torkade chiliflingor
2 tsk paprikapulver, starkt
1 msk spiskummin
80g riven kokos
1 burk hela tomater på burk (400g)
1 burk kokosmjölk
2 msk ingefära, finhackad
rapsolja

Smaka av med salt och garnera med finhackad koriander

Naanbröd

7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg

Kardemumma kryddat ris

3dl jasminris
5,5 dl vatten
0,5 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt

Gör så här:

Chicken Madras

Hetta upp en gryta. Skala och skiva löken fint. Krossa vitlöken. Häll i rapsolja i grytan och stek upp den gula löken tillsammans med vitlöken. Låt den få färg utan att brännas vid.
Tillsätt den grovt hackade chilin och tillsätt kryddorna. Stek så länge att chilin blir mjuk och att kryddorna tar smak. 

Häll sedan i tomaterna från burken och mosa/klipp upp dem för mindre bitar. Tillsätt även den rivna kokosen tillsammans med ingefäran. Sänk värmen och låt såsen koka ihop, smaka av och justera smaken om det behövs. 
När du är nöjd med kryddningen, skär upp kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i grytan. 
Låt grytan småputtra på låg värme till kycklingen är klar, tiden beror på hur stora bitar du har skurit den i så titta till den med jämna mellanrum (ca 10-20 min). Låt den inte bli torr och överkokt!

Smaka av med salt och garnera med koriander.

Naanbröd

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 7 bitar. Platta ut dem till ovala kakor. 
Häll över en skvätt olivolja och flingsalt. Släng in ett par bröd i taget på den varma plåten och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter.


Kardemummakryddat ris

Koka riset enligt anvisningen och tillsätt kardemumma tillsammans med saltet i början.