Monday, March 21, 2016

Vietnamesisk lördagsmiddag: Supersmarrig Shaking Beef (Bo Luc Lac)

Detta var riktigt populärt här hemma vill jag lova! :) Jag gjorde grytan på lövbiff, annars skall man väl egentligen ha oxfilé/entrecote men det fungerade finfint!


Enkelt var det också - se bara till att preppa allt i förväg för det går snabbt när man väl börjar.



Rätten skall serveras i en skål med en massa tillbehör till samt god sås på toppen. Ni väljer naturligtvis själva vilka tillbehör ni vill ha till men detta är vad vi åt till och det passade utmärkt. Dock måste jag erkänna att vi stekte på morötterna och grönkålen lite grann, bara så att de inte var heelt råa.





Antal: 4 port

Ingredienser:

Marinad
600g lövbiff, strimlad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk rårörsocker/muscovadosocker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja, + extra att steka i

Woksås
2 tsk rårörsocker/muscovadosocker
4 msk fisksås
4 msk soja
3 tsk risvinäger
1 lime, saft

6 st salladslökar, skuren i ca 2 cm bitar
1 röd paprika, strimlad
1 grön paprika, strimlad

Hoisinsås
4 msk hoisinsås
2 tsk jordnötssmör
2 tsk sriracha
1 tsk sesamolja
½ tsk chiliflakes
vatten att späda med

Tillbehör
2 stora morötter, skurna i tunna stavar
1 gurka, skurna i tunna stavar
200g grönkål, skuren i mindre bitar
1 kruka färsk koriander, hackad
1 kruka färsk mynta, hackad
1 dl rostade jordnötter, hackade
Jasminris eller blomkålsris

Gör så här:

Blanda till marinaden och lägg i köttet, ställ i rumstemperatur i ca 1 timme. Koka ris.

Skär upp alla grönsaker, blanda woksås och hoisinsås. Ställ fram hoisinsåsen till servering.
(Här stekte jag på grönkålen samt morötterna)

När köttet är färdigmarinerat, hetta upp en stekpanna på högsta värmen och släng i köttet i när det börjar ryka om olivoljan. Låt steka ca 1 min utan att röra om, vänd när det fått fin färg och gör samma sak på andra sidan. Släng sedan i paprikorna och woksåsen, woka i 30 sek och tillsätt sedan salladslöken. Låt fräsa ihop i 1 min.

Serveras sedan med ris i botten på skålarna följt av alla tillbehör och sås. Lycka till!